Inspiratie
Wat anderen ons voordeden.We staan er niet alleen voor. In de artikels of beschrijvingen doorgestuurd door Groen in de Bouw vrienden kunnen we heel wat ideeën evalueren. Aarzel niet en doorblader de voorbeelden en tips die door collega's zijn doorgestuurd.
De respectievelijke fabrikanten en leveranciers blijven ten allen tijde aansprakelijk voor de gegevens opgenomen in artikels en technische fiches die op deze website geplaatst worden. De op deze website geplaatste technische fiches en beschrijvingen van producten worden louter ter informatieve titel weergegeven, en hebben bijgevolg geen enkele commerciële waarde.
-
Onderzoek naar het nestelen van wilde zandbijen
Verharde oppervlakken worden over het algemeen beschouwd als ongunstig voor de biodiversiteit. Het is echter niet ongewoon om gedurende enkele weken in de lente en de zomer op bepaalde (meestal oudere) trottoirs kleine, vaak gele hoopjes te zien aan de randen van elementenverhardingen. In sommige gevallen gaat het om het fenomeen van nestelende wilde zandbijen. Deze bijen, die onschadelijk zijn voor de mens, graven hun nesten in de voegen en funderingen van het trottoir. Het materiaal van het hoopje komt overeen met het materiaal dat gebruikt wordt voor de straatlaag en/of de fundering, voor traditionele Brusselse bestrating gaat het meestal om geel zand. Als de omstandigheden gunstig zijn, kunnen tientallen nesten zich opstapelen en een kolonie vormen. Lees meer over die studie in het artikel dat je in pdf-formaat kan downloaden.
-
Bekijk Z-Water over duurzaam waterbeheer in de stad
“Reduceren, hergebruiken en vasthouden van water in de stad” Dat staat centraal tijdens deze uitzending van Z-Water van 28 september 2021. Met de Gentse Nieuwe Dokken als praktijkvoorbeeld in duurzaam waterbeheer. Sami Souguir (Stad Gent), Marc Dillen (VCB), Peter De Smet (DuCoop) en Philippe Teughels (Schipperskaai Development) geven tekst en uitleg.
-
Maak je perceel klimaatbestendig met het groenblauwpeil
We ervaren allemaal de invloed van de klimaatverandering op ons leven en onze nabije omgeving. Zo kunnen intense regenbuien een paar keer per jaar wateroverlast veroorzaken op je perceel. Maar evengoed raakt je regenwaterput niet tijdig bijgevuld of verdorren je groenten in je moestuin en je gras door aanhoudende zomertemperaturen. Het is té nat en té droog tegelijk. Burgers, bedrijven en de overheid willen deze klimaatuitdagingen aanpakken. Maar veel Vlamingen weten niet waar te beginnen: “Wat kan ik als burger doen in en rond mijn huis? Wat is de impact van aanpassingen?” Het groenblauwpeil helpt je op weg. Nadat je informatie over je perceel hebt ingegeven (o.a. de oppervlakte van je dak, aanwezigheid en inhoud van regenwaterput, groen in je tuin, …), krijg je een score die varieert van A tot F. Je ontvangt een aantal suggesties op maat om dit peil te verbeteren.
-
Terugblik webinar "Biodiversiteit bevorderen in woningbouwprojecten"
Op 24 juni 2021 organiseerde de Vlaamse Confederatie Bouw een webinar over het bevorderen van biodiversiteit in woningbouwprojecten. Bekijk de opnames en presentaties Visie van de bouwsector - Marc Dillen van Vlaamse Confederatie Bouw: presentatie en opname Het belang van stedelijk groen - Dieter Anseeuw van Urban Forestry Lab: presentatie en opname Groen in de ontwerpfase - Hans Erens van Avantgarden: presentatie en opname Aanleg van een groendak - Carmen Vanmechelen van PXL Green & Tech: presentatie en opname Aanleg van een wadi - Birgit De Bock van Aquafin: presentatie en opname Aandachtspunten in de uitvoeringsfase - Lisbeth Creemers van Belgische Federatie Groenvoorzieners: presentatie en opname Een voorbeeld uit de praktijk: Matexi - Lukas Perdu van Matexi: presentatie en opname
-
Groen, vol van water
In deze inspiratiegids vind je mooie praktijkvoorbeelden en praktische tips voor efficiënt waterbeheer in groenzones. De projecten zijn onderverdeeld naargelang de schaalgrootte en vermelden aandachtspunten en mogelijkheden om water maximaal ter plaatse te houden, te gebruiken en groenzones te versterken. De praktijkvoorbeelden in deze gids werden geselecteerd op basis van multifunctionaliteit, integraal waterbeheer, originaliteit en vormgeving. Deze inspiratiegids is bedoeld voor lokale besturen en ontwerpers en kadert in het PDPO-project 'Naar een efficiënt water beheer in groenzones' van de provincie Oost-Vlaanderen. Betrokkenen zijn onder meer stedenbouwkundigen, groen deskundigen, water(bouw)deskundigen, landschapsarchitecten, bouwarchitecten en planologen. De inspiratiegids is een initiatief van VVOG, PCS, Regionaal Landschap Schelde-Durme en VELT, met steun van de Provincie Oost-Vlaanderen.
-
VCB-filmpje over water en groen
In de reeks Z-water getuigen de Vlaamse Confederatie Bouw, Krinkels en Departement Omgeving over het belang van water en groen.